WSJ: Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist

WSJ: Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist
Publicat: 28/11/2013, 13:58
Actualizat: 28/11/2013, 17:14

Guvernul polonez intenționează să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze naturale din Rusia, în pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Polonia este una dintre cele mai promițătoare locații din UE în ceea ce privește potențialul resurselor de gaze de șist, însă cele câteva puțuri de explorare săpate până în prezent au produs rezultate neconvingătoare.

Procedeul de extracție a gazelor de șist este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicată pentru fractuarea formațiunilor de rocă de șist. Experții de mediu susțin că procesul industrial poate polua apele subterane și atmosfera.

Franța a interzis exploatarea prin fracturare hidraulică, iar Germania pare decisă să înghețe planurile de exploatare a gazelor de șist după finalizarea negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, notează WSJ.

Guvernul polonez a semnalat însă, prin numirea lui Maciej Grabowski la ministerul Mediului, că protecția mediului nu este o prioritate. În declarații anterioare, Grabowski a minimalizat eventualele probleme de mediu care ar putea fi generate de exploatarea șisturilor.

„Este nevoie de pregătirea unei noi legislații în domeniul gazelor de șist în acest an. Protecția mediului este o chestiune deja reglementată, în mare măsură”, a declarat pentru WSJ noul ministru al Mediului, învestit miercuri.

Companiile interesate de gaze de șist în Polonia sunt nemulțumite de întârzierea adoptării unui cadru de reglementare pentru sector, care să permită evaluarea viabilității economice a exploatărilor.

Gigantul american Exxon Mobil a anunțat anul trecut că se retrage din Polonia, renunțând la explorarea de gaze de șist în această țară. Exemplul grupului american a fost urmat și de companii mai mici, respectiv Talisman Energy și Marathon Oil.

Totuși, unele companii au rămas, printre care Chevron și San Leon Energy, care au anunțat că rezultatele inițiale obținute la puțurile de epxlorare sunt încurajatoare. Guvernul polonez a cerut companiilor energetice de stat, inclusiv PGNiG, să continue explorările.

Principalul risc pentru ambițiile Poloniei în domeniul gazelor de șist ar fi o interdicție la nivelul UE a procesului industrial de exploatare prin facturare hidraulică. PGNiG participă intens la acțiuni de lobby împotriva acestei perspective.

Companiile prezente în Polonia speră că noul ministru al mediului va urgenta pregătirea noilor reglementări și va ține cont de sugestiile industriei legate de reducerea birocrației, deduceri fiscale și înlesnirea accesului la date geologice.

„Comunitatea de afaceri din zona gazelor de șist se așteaptă ca ministerul să înțeleagă că este nevoie de soluții diferite față de piețele dezvoltate, precum Norvegia sau Olanda, cărora le-a urmat până acum exemplul. Țări de frotieră, precum Polonia, au nevoie de reglementări diferite”, a declarat Marci Lewenstein, director în cadrul PGNiG, citat de WSJ.

Cea mai mare parte din necesarul de energie al Poloniei este asigurat de cărbune, iar guvernul vrea să utilizeze rezervele de gaze de șist atât pentru a reduce dependența față de importurile de gaze din Rusia, cât și pentru a scădea emisiile poluante și a contribui la atingerea țintelor de mediu ale UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
O treime din buget se duce pe salariile mărite mereu ale bugetarilor
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Câți ani a avut Alin Oprea probleme cu alcoolul: "L-am folosit ca sedativ pentru a...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?
×